© Foto: RTV Ideaal / Dean Schaap

Zaterdag vond de opening van de expositie “Lichtval” plaats in het Stadshuus in Lochem. De expositie is in elkaar gezet door Valentijn Zwanikken. De opening werd ingeleid door een toespraak van Calle Janssen en Wendy Goodin van de gemeente Lochem. Witte doeken met glimmende stukjes koper, reepjes hout en delen boomschors bedekken de muren van de eerste verdieping van het Stadshuus in Lochem. Schaduwen van rondneuzende bezoekers mengen zich met de intentionele schaduwen van de kunstwerken, gemaakt door Valentijn Zwanikken.

Sommige werken groot, andere zijn ‘studies’ en zijn kleiner. Op enthousiaste wijze vertelt Valentijn Zwanikken over zijn werk; “deze ringen moeten de zonnestralen die tussen de bomen door schijnen voorstellen”, hij wijst naar een werk met verschillende maten ringen, volledig in het wit. “De manier waarom licht en schaduw zich beweegt valt niet vast te stellen op foto’s, dus ik probeer dat gevoel over te brengen in mijn kunstwerken”. Andere werken stellen de vormen van takken voor, weer een ander kunstwerk bestaat uit kleine stukjes koper verspreid over een wit canvas en dat is tot stand gekomen nadat Valentijn Zwanikken een zwermen bijen en vogels in beweging zag. “De verbazing en de verwondering van het kijken is heel belangrijk voor mij”, voegt hij toe.

Die ringen zonlicht zijn eigenlijk gemaakt van oude buizen. Het meeste werk van Valentijn is gemaakt met oud materiaal dat hij vergaart bij zijn baan als meubelmaker. Al dat materiaal zou eigenlijk afval zijn, volgend menig mens in ieder geval. Echter ziet Valentijn Zwanikken het anders: “afval is geen afval voor mij, het is niet weggegooid, het is geen afval”. Volgens Valentijn Zwanikken vinden mensen zijn kunst fijn om naar te kijken omdat het rustgevend kan zijn, “het is gestructureerde chaos” benoemd hij als reden. Als voorbeeld neemt hij een werk waarbij allerlei strookjes met vaste structuur over een wit vlak zijn verdeeld, echter schieten de strookjes zelf alle kanten op, vanuit structuur ontstaat chaos en in de wortels van onrust is orde te vinden.

Er staat naast de expositie ook een televisie met een video van Louis Spoelstra op loop. Spoelstra heeft ook de folders en posters verzorgd, hij werd nog even apart bedankt voordat Calle Janssen van Lochem Groen de speech gaf. Janssen was uitgenodigd betreffende het milieubewuste aspect van de tentoonstelling. Hij was daarnaast ook zeker te spreken over het “licht” aspect en gaf de bezoekers het volgende mee: “deze tentoonstelling geeft u een stuk licht mee, en dat mag u dadelijk met uw medemens gaan delen”.

Meer foto’s in ons fotoboek