Er was dinsdagavond veel belangstelling bij de ReadShop in Zelhem waar oud festival directrice Tante Rikie het eerste gesigneerde exemplaar van verhalen van de schrijver Frans Roes (Herman van Velzen) in ontvangst mocht nemen. De avond werd opgeluisterd door verhalen van ’t Buurdeerntje (Anne Marie Onstenk) Theo Roes en muziek en zang door Rita Oldenhave.

De “Pieneköttel” is een prachtige bundel van Herman van Velzen, die zijn zoon Theo Roes met veel zorg en liefde heeft samengesteld. Het 54ste boek bevat verhalen in het Achterhoeks dialect, vol humor en wijsheid. Herman van Velzen was een meesterverteller, die de taal en de cultuur van zijn streek levendig wist te beschrijven. Zijn verhalen gaan over het boerenleven, de natuur, de familie, de kerk en de dorpsgemeenschap. Hij schreef met een warm hart en een scherpe blik.

Anne Marie Onstenk is een groot bewonderaar van Herman van Velzen. Zij treedt op als ‘ ‘t Buurdeerntjen’. Samen met zangeres Rita Oldenhave brengt zij de verhalen van Herman van Velzen tot leven op het podium. Met zang en verhalen laten ze het publiek meegenieten van de rijke taal en de mooie sfeer die Herman van Velzen heeft gecreëerd. Zij houden zo de herinnering aan deze bijzondere schrijver levend, ook 50 jaar na zijn dood.

Er zijn tien bundels van de verhalen van Frans Roes uitgegeven door verschillende uitgeverijen. In 2002 werd zijn roman ‘Steven Volman’ herdrukt door de Stichting Staring Instituut / Mr. H.J. Steenbergenstichting. Deze stichting heeft ook twee luisterboeken met verhalen van Frans Roes uitgebracht onder de titel ‘Arie laest Aornt’, deel 1 en deel 2.

© Foto: Johan Braakman

Meer foto’s in ons fotoboek