Het effect van de omgekeerde vlaggen uitgewerkt? Integendeel, stelt Rutger van Lier uit Halle: “Door ze op eigen grond te zetten blijven ze nog lang hangen en blijven ze zichtbaar voor iedereen. Dat is een goed signaal richting lokale, provinciale en landelijke politiek.”

Hij opent het achterportier van de bestelauto, die helemaal vol staat met dozen. Hij scheurt een doos open en graait erin met de handen. Het zijn allemaal rood-wit-blauw vlaggen die omgekeerd langs de N18 worden gehangen. “Het zijn er duizend, ik heb ze net opgehaald in Twente”, zegt Van Lier, die in het hele land een aanjager is van de vlaggenactie. Collega-actievoerder Henk Oonk uit Vragender vult aan: “We zijn bang dat de provincie en de gemeenten ze een keer weg gaan halen. Dus is het idee ontstaan ze op boerengrond te plaatsen. Dat doen ze in het westen ook. Dan mogen ze niet worden weggehaald.”

Minister Henk Staghouwer van Landbouw heeft inmiddels de handdoek geworpen. Zou dat door de boeren als een stimulans kunnen worden gezien? “Dat is zeker een stimulans”, zegt Dick Scholts, ook betrokken bij de vlaggenactie. “Henk Staghouwer stapt niet voor niets op. We zitten lekker in de wedstrijd.” Ronald Wolters vindt dat het hele kabinet verantwoordelijk is voor het opstappen van de minister: “Het was niet zijn post, maar Staghouwer is ook door niemand op de juiste weg gewezen. De hele regering is niet capabel om dit land te leiden.”

De Achterhoekse boeren gaan woensdagavond weer vlaggen hangen langs de N18, richting Lichtenvoorde. Van Lier is blij met de aankoop van de nieuwe lading vlaggen die binnenkort verschijnen langs de weg. “Ik hou van Holland”, zegt de afvalverwerker uit Halle. “Maar we hangen de vlaggen alleen weer normaal op als het wanbeleid weg is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8