De gemeente Bronckhorst heeft de Aanmoedigingsprijs Beste Bermen gewonnen, omdat er maar liefst 80 procent van de bermen ecologisch beheert wordt. ”Volgens de jury geven we hiermee het goede voorbeeld voor inwoners en boeren om meer natuur inclusief bezig te zijn” aldus de gemeente in een persbericht. De gemeente Arnhem werd de uiteindelijke winnaar en kreeg de ‘Beste Bermbokaal’. De prijzen werden in het provinciehuis in Arnhem uitgereikt tijdens een symposium over ecologisch berm- en groenbeheer.

Ecologisch bermbeheer is minder vaak en gefaseerd maaien en het afvoeren van het maaisel. Zo ontstaan er meer voedsel- en schuilplekken voor de dieren. Bloeiende bermen zijn niet alleen mooi om te zien, maar zijn ook onmisbaar voor (wilde) bijen, vlinders en veel andere dieren.

Eind 2018 deed een derde van de Gelderse gemeenten nog niet aan ecologisch bermbeheer. Inmiddels beheren alle gemeenten een deel van hun bermen ecologisch. Een flink aantal gemeenten doet dat zelfs bij meer dan de helft van de bermen.

© Foto: RTV Ideaal (archief)