De voorzitters van de Hessenhal en het Hessenbad in Hoog-Keppel maken ze zich grote zorgen over de toekomst van de verouderde accommodaties. Door stijgende energiekosten wordt het onmogelijk om zwarte cijfers te schrijven, daarom willen ze nu eenmalig 775.000 euro van de gemeente Bronckhorst.

“De extra kosten doorbelasten aan gebruikers doen we liever niet”, aldus Coen van Beek, voorzitter van de Hessenhal. “We hebben andere mogelijkheden gezocht om de sporthal toekomstbestendig te maken. Daarvoor hebben wij een verduurzamingsplan ingediend bij de gemeente, waar we zelf een inbreng bij hebben en waarbij we hopen dat de gemeente ons wil gaan helpen voor de toekomst.” Bij Bronckhorst kregen ze nul op rekest. De gemeente wil eerst een nieuwe sportvisie op papier zetten, voordat er wordt gekeken naar de investeringsvraag uit Hoog-Keppel.

In totaal moet er 1,4 miljoen euro worden geïnvesteerd in de accommodaties om ook de aankomende twintig jaar financieel gezond open te kunnen blijven, geven de voorzitters aan. “Dan praat je over vernieuwing van de sportvloer met vloerverwarming er in, over de isolatie van de kap en je praat over tapwatervoorzieningen die niet meer op gas draaien maar alles op elektriciteit”, aldus Van Beek over het werk in Hessenhal. “Dus in feite moet het geheel naar nul op de meter.” Bij het zwembad willen ze zonnepanelen en heatpipes (manier van verwarmen red.) plaatsen om energie op te wekken.

Voorlopig zitten Van Beek en Bergsma nog in de wachtkamer. “Zolang die sportvisie er niet is willen ze niet met ons in gesprek”, schetst Bergsma de opstelling van de gemeente Bronckhorst. “We hadden graag dit jaar willen investeren. Dat wordt op de langere termijn geschoven en wanneer het dan wel plaats kan gaan vinden weten we niet.” Van Beek vult aan: “We beseffen dat het veel geld is, maar als je daarmee twee accommodaties die een hele grote bijdrage leveren aan leefbaarheid in het dorp, twintig jaar in de toekomst zet, wat is dan veel geld?”

In april opent het Hessenbad nog gewoon haar deuren voor het nieuwe zwemseizoen en ook de verenigingen kunnen gebruik blijven maken van de naastgelegen Hessenhal. Denken aan een eventuele sluiting wil Van Beek nog niet: “Het is echt onze bedoeling om met de gemeente in dialoog te komen tot oplossingen voor de accommodaties in Hoog-Keppel.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroep Ideaal.

© Foto: REGIO8