Het Bronkhorsterveer tussen Bronkhorst en Brummen had dinsdag een van de laatste vaardagen. Vanwege het lage water in de IJssel is het pontje voorlopig gestrand, tot frustratie van pontbaas Dirk Wijers die hoopte deze zomer de nodige toeristen te vervoeren.

“Voor mij is het mijn inkomen, dus ik ben mijn inkomsten kwijt”, zegt Wijers, die juist in de zomermaanden veel klanten heeft. “In januari zit ik er niet mee in de maag, dan heb ik maar een paar klantjes, maar nu is het vakantietijd.” Dinsdag durfde Wijers de oversteek nog aan, maar bij laag water is dat geen sinecure: “Met fluwelen handjes moet je varen. Als de klep aan de grond komt, moet je ongeveer stil liggen. Je kan niet afremmen zoals je dat normaal doet. Als ik hem niet meer veilig neer kan leggen, dan stop ik direct.”

Toeristen maken graag gebruik van de oversteek, maar ook bewoners vinden het jammer dat de pont uit de vaart gaat. “Als ik met het pontje hier overga en daarna richting Dieren ga, kan je daar weer met het pontje terug”, zegt Thijs Welle uit het nabijgelegen Leuvenheim, die zijn vaste rondje ruw doorbroken ziet worden. “Dan moet je of helemaal via de brug bij Zutphen, of via Doesburg. Dat zou echt jammer zijn.”

Wijers verwacht woensdag voor het laatst te varen. Daarna blijft het Bronkhorsterveer voorlopig aan de kant, wat betekent dat de pontbaas een andere invulling voor zijn dagen moet vinden. “Misschien gaan we wat schilderwerk doen”, zegt Wijers. “Je moet toch wat verzinnen. En dan is het wachten tot er weer water komt.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

Foto: REGIO8