Speciaal voor de periode rond Moederdag heeft vroedvrouw Maaike Hattink uit Zelhem de bundel ‘Bijzondere Bevallingen’ geschreven. Op 6 mei komt de bundel uit. Maaike Hattink heeft meer dan 2500 baby’s ter wereld helpen komen. Door weer en wind, overdag en bij nacht en ontij is zij erop uitgegaan om hulp te verlenen bij bevallingen. Uit haar uitgebreide ervaring heeft zij vijftien verhalen geselecteerd over bijzondere personen en omstandigheden.

Een van de verhalen gaat over een jong stel dat hun ouders niet durft te vertellen van de baby die op komst is. Ten einde raad nemen ze oma in vertrouwen. Als het hoogzomer is, vindt de bevalling plaats achter in de boomgaard van oma. Maaike schrijft over een partner die voor de bevalling een paar uur uit de gevangenis mag en in een hoekje van de verloskamer met zijn vrienden zit te bellen, op de mobiel van zijn vrouw. In een ander verhaal wil de thuisbevalling niet vlotten. De twee toekomstige grootmoeders bellen voortdurend op. Wat niemand weet, is dat ze urenlang in de regen ongeduldig staan te wachten op het goede nieuws. Bij elk verhaal staat een treffende illustratie.

Bij Maaike Hattink hebben huisartsen in opleiding, docenten zwangerschapsbegeleiding, haptonomen, vroedvrouwen en kraamverzorgenden in opleiding ervaring opgedaan in de begeleiding rondom zwangerschap en geboorte. Als haptotherapeute heeft zij mensen begeleid met problemen rond ongewenste kinderloosheid of traumaverwerking rondom geboorte.

© Foto: Rob Verkerke