DCIM/100MEDIA/DJI_0333.JPG

Vanaf 1 december is een melkveehouderij bij Laren officieel Burgerboerderij De Patrijs. De gebouwen en het omliggende landschap veranderen de komende jaren stap voor stap in een bijzonder gemengd bedrijf. Behalve voor een breed palet aan lekker en gezond voedsel voor mensen in de regio, zorgt De Patrijs ook voor de bodem, het landschap en meer gemeenschapszin. Eén van de initiatiefnemers van Burgerboerderij de Patrijs is Joanne Malotaux, ecoloog van achtergrond. Ze wil niet afwachten maar zelf onderdeel zijn van de omslag naar een gezond voedselsysteem.

Het team van De Patrijs greep de kans met beide handen aan om een melkveehouderij aan de Dochterenseweg in Laren over te nemen. Onder meer een geslaagde crowdfunding deze zomer maakte dat De Patrijs daar per 1 december ook echt landt. Over een paar weken al gaan leden van De Patrijs de eerste heggen planten. “De komende jaren volgen er meer, net als bomen, poelen en natuurrijke akkerranden“, vertelt Joanne. Verder krijgen de 70 koeien die De Patrijs overneemt een ander dieet. “Behalve kruidenrijk gras en andere gewassen van eigen land ook regionale reststromen.“

Vanaf voorjaar 2023 is ook een zuivel- en kaasmakerij in gebruik. In onbemande verslokalen in Eefde, Vorden, Zutphen, Lochem en op de boerderij kunnen klanten dan behalve zuivel en kaas van De Patrijs, ook onder andere vlees, groenten en fruit kopen. Ook gaat De Patrijs granen en peulvruchten telen, voor dier én mens.

© Foto: Joanne Malotaux