Niet iedereen beseft dat de zee op straat begint. Het afvalwater dat je door de wc of gootsteen spoelt komt via het riool, de waterzuivering en de rivier, in de zee terecht. Ook het afval dat op straat ligt, komt vaak via putten in het riool. Zo komt een groot deel van het afval uiteindelijk terecht in de zee. Om hier aandacht voor te vragen, starte woensdag de campagne ‘Hier begint de zee’ in verschillende gemeenten in de Achterhoek en de Liemers. Waterschap Rijn en IJssel en de deelnemende gemeenten willen hiermee inwoners bewuster maken van afval en schoon water.

Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid startte de campagne in Bronckhorst door het logo ‘Hier begint de zee’ bij een straatput te spuiten met biologisch afbreekbare verf. De campagne zal via putdeksels, maar ook via website en sociale media zichtbaar zijn in steden, dorpen, woonwijken en basisscholen in het hele gebied. Het waterschap probeert vervuiling te voorkomen en haalt veel vervuilende stoffen uit het water via de rioolwaterzuiveringen. Zuiveringen kunnen echter niet alle stoffen eruit halen.

”De hulp van inwoners is hard nodig en bijdragen aan schoon water is makkelijk. Bijvoorbeeld door geen medicijnresten door de wc te spoelen, maar naar de apotheek te brengen of door biologische in plaats van chemische middelen te gebruiken bij het schoonmaken van je huis” aldus Paul Hofman.

Foto: Gemeente Bronckhorst