Schouwburg Lochem, één van de oudste theaters van Nederland, heeft de wind financieel niet mee door stijgende kosten Ook is op de middellange termijn is nog onzeker wat het effect is van de coronacrisis op de inkomsten. Burgemeester en wethouders van Lochem stellen de raad daarom voor om structureel meer subsidie te geven. Te beginnen in 2023 met 120.000 euro, in 2024 140.000 euro en voor 2025 en verder 150.000 euro.

De gemeente en provincie Gelderland compenseerden de schouwburg voor de coronacrisis. Maar vooral de stijgende kosten voor personeel, huisvesting, energie en onderhoud zetten de financiën onder druk. Het lukt de schouwburg niet langer om deze kosten zelf op te vangen. Lokale organisaties en initiatieven betalen minder voor gebruik van de schouwburg. Dat geldt ook voor jongeren van 12 tot 18 jaar en mensen met een laag inkomen.

“Schouwburg Lochem mag rekenen op een breed publiek. En is belangrijk voor de leefbaarheid, toerisme en de economie. De schouwburg kan vooral de stijgende kosten niet langer zelf opvangen. Subsidie is naast kaartverkoop en horeca een belangrijke inkomstenbron. Het college wil de schouwburg behouden. Daarom stellen we de raad voor extra geld vrij te maken” aldus wethouder Cultuur, Henk van Zeijts.

Foto: Schouwburg Lochem