Het gevoel van saamhorigheid is afgenomen maar inwoners van Noord- en Oost-Gelderland zijn veerkrachtiger. Dat blijkt uit de 8e coronapeiling van GGD Noord- en Oost-Gelderland. Sinds jaar en dag onderzoekt de GGD Noord- en Oost-Gelderland de gezondheidssituatie van de bevolking in de regio. De GGD brengt ook in kaart wat de gevolgen van de coronacrisis zijn. Deze coronapeilingen zijn gestart in maart 2020. Van 4 tot 11 november 2021 vond de 8e peiling plaats.

Uit het onderzoek blijkt dat het gevoel van saamhorigheid is afgenomen. In maart 2020 ervoer 64% meer saamhorigheid in de samenleving en in november 2021 is dit 10%. Met de veerkracht, oftewel het vermogen om met stress en tegenslag om te gaan, zit het in onze regio wel goed, 81% van de inwoners heeft een gemiddelde tot hoge veerkracht. We zijn zelfs iets veerkrachtiger geworden, want in mei 2021 was dit 78%. Veerkracht neemt toe met de leeftijd. Ook hebben mannen, samenwonenden en hoger opgeleiden vaker een hoge veerkracht.

39% van de mensen met klachten heeft zich laten testen bij een GGD testlocatie. Dat is vergelijkbaar met de resultaten in mei 2021. Het verschil is dat in november 2021 steeds meer mensen een zelftest hebben gedaan. Testen met klachten kan bij een GGD-testlocatie, maar mensen met milde klachten mogen ook een zelftest gebruiken. Milde klachten zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of een verhoging tot 38 graden. Is de zelftest positief, dan moet er altijd een extra test gedaan worden bij een GGD-testlocatie. Dit geldt ook voor iedereen die gevaccineerd is of al corona heeft gehad.