Het is geen alledaags gezicht: daklozen die een balletje slaan op de golfbaan. Studenten van het Graafschap College bedachten het idee als onderdeel van hun maatschappelijke stage. Negen dak- en thuislozen van de daklozenopvang in Doetinchem werden meegenomen naar Golfclub ’t Zelle in Hengelo.

“We moesten een sportactiviteit bedenken voor een bepaalde doelgroep en kwamen uit bij dak- en thuislozen”, vertelt student Jochem Bouwmeester. “Voor bijvoorbeeld kinderen en ouderen wordt best veel georganiseerd. Dak- en thuislozen zijn toch een beetje een ‘vergeten’ doelgroep.” De studenten dachten ‘out of the box’ en kwamen uit bij de golfbaan. “Dat is een plek waar je ze niet snel zal tegenkomen”, zegt Bouwmeester.

Jordi is een van de dak- en thuislozen die met een golfclub over de baan loopt. “Dit wordt mijn tweede keer”, zegt hij lachend. “Ik heb het al eens vaker met een familiedag gedaan.” Door schulden bij zijn eigen bedrijf raakte hij alles kwijt. “Ik was jong en mentaal er niet lekker bij om dat goed op te lossen. Het is mijn eigen schuld en heb dat inmiddels geaccepteerd. Ik probeer er nu het beste van te maken en uiteindelijk kom ik er wel weer”, aldus Jordi.

Dat studenten van het Graafschap College het initiatief nemen om dit te organiseren vindt hij supergoed. “Er zit toch een soort stigma op ons”, zegt Jordi. “Ik denk dat het goed is om ons mee de buitenwereld in te nemen. Je ontmoet mensen die verder van ons afstaan. Door elkaar te leren kennen, creëer je ook wat meer begrip.”

Golfclub ’t Zelle was ook meteen enthousiast om mee te werken aan het idee van de studenten. “Het is een prachtig initiatief en we hadden er gelijk een gevoel bij”, zegt clubmanager Bart Winters. “Er wordt echt een brug geslagen.” Voor Winters is het zeker voor herhaling vatbaar: “Je ziet de gelukkige gezichten en de samenwerking tussen leerlingen en daklozen. Ik ben heel benieuwd wat dit verder voor de toekomst kan opleveren.”

Student Bouwmeester hoopt ook dat het hier niet bij blijft: “We willen het taboe en de aannames weghalen en de groep golfers en daklozen dichter bij elkaar brengen. De eerste reacties zijn positief, ik zie ze allemaal lachen en het is geweldig om ze zo fanatiek te zien.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: Omroep Gelderland