De Graafschap ontvangt vrijdagavond op een bijna uitverkochte Vijverberg de huidige koploper Roda JC. De Superboeren wisten de laatste drie competitieduels op rij te winnen en nemen het opgebouwde vertrouwen mee naar het duel met de koempels uit Kerkrade.

“Ik ben heel erg benieuwd hoe we het tegen de koploper gaan doen”, aldus trainer Jan Vreman. “Zelf ga ik er een beetje vanuit, wat we ook de laatste thuiswedstrijd (2-1 winst op Helmond Sport, red.) hebben gezien, dat we best wel veel aan de bal kunnen zijn én ook moeten zijn, vind ik. En hopelijk kunnen wij het verschil nu wel uitdrukken in meer mogelijkheden en kansen en uiteindelijk ook in doelpunten.” Ook verdediger Alexander Büttner is nieuwsgierig naar de krachtmeting met de huidige koploper: “Het is denk ik een hele mooie wedstrijd voor ons om te kijken waar we staan. Zelf zijn we goed bezig en we spelen op een volle Vijverberg, dus ik kan niet wachten.”

Vreman ziet de steun van de thuissupporters als uiterst belangrijk. Dat de tribunes vol zitten, ziet de trainer als een verdienste van zijn ploeg door de overwinningen op Helmond, Jong PSV en MVV Maastricht: “Ik denk dat het ook een beetje loon na werken is. Het helpt natuurlijk dat je in de laatste drie wedstrijden negen punten pakt. Ik hoop dat dit ook een aanzet is naar een goede serie die we neer kunnen gaan zetten, dat zou erg mooi zijn.”

Tegen MVV moest Vreman zondag in de eerste helft noodgedwongen twee keer wisselen. Rio Hillen en Giovanni Büttner vielen geblesseerd uit. De verdediger keert terug, maar de buitenspeler ontbreekt nog met een schouderblessure. David Flakus Bosilj verhuist vanuit de spits naar rechtsbuiten om de plek van de jongte Büttner in te vullen, terwijl Simon Colyn doorschuift naar de spitspositie. Daardoor komt er op het middenveld een plek vrij voor Donny Warmermdam.

Alexander Büttner start weer ‘gewoon’ als linksback. De Doetinchemmer is een van de sterkhouders dit jaar en verkeert in goede vorm. “Ik probeer de jongens elke dag goed te helpen en zelf goed te spelen”, zegt de 34-jarige Doetinchemmer over zijn rol. “Dit is wel echt een ding dat mij goed ligt en als wij dan ook nog wedstrijden gaan winnen, dan haal je daar alleen maar meer voldoening uit.”

Na een dik seizoen bij De Graafschap staat hij nog steeds volledig achter zijn keuze om terug te keren naar zijn thuisstad. “Het is natuurlijk een eer om voor De Graafschap te spelen en voor je eigen mensen. Dat ik dat nu de laatste jaren met mijn neefje (Giovanni, red.) kan doen, daar ben ik supertrots op.” Büttner heeft nog een doorlopend contract en heeft geen haast om het open te breken: “Ik heb hierna nog een jaar en dan kijken we wel hoe het loopt.”

Vermoedelijke opstelling: Bakker; Fortes, Schenk, Hillen (Lammers), A. Büttner; Brittijn, Kaak, Warmerdam; Flakus Bosilj, Colyn, Önal.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8