© Foto: REGIO8

De weken van de waarheid beginnen dinsdagavond voor De Graafschap op de eigen Vijverberg tegen ADO Den Haag. In de eerste ronde van de nacompetitie wacht een tweeluik met de Hagenezen, aan de mannen van Jan Vreman om te laten zien of ze klaar zijn om mee te doen voor promotie naar de eredivisie.

“We hebben er alles aan gedaan, alleen straks in de wedstrijd moet blijken of we de goede dingen doen”, schetst trainer Vreman in aanloop naar de wedstrijd. “Dan gaat het er echt om dat je alles wat je in huis hebt in de strijd gooit.” Verdediger Rio Hillen vult zijn trainer aan: “Uiteindelijk moeten we morgen (dinsdagavond, red.) zien of we er klaar voor zijn, maar ik heb er alle vertrouwen in en we gaan gewoon aan de bak.”

Eerder dit seizoen speelden de Doetinchemmers doelpuntloos gelijk in eigen huis tegen ADO, in de Hofstad werd aan het begin van de tweede seizoenshelft verloren met 5-3. Vreman vind het lastig in te schatten hoe de tegenstander voor de dag komt: “Gaat ADO gelijk ons onder druk zetten of gaan ze inzakken? Dat is dus de vraag, maar wij moeten gewoon zorgen dat we een goed resultaat neerzetten voor zaterdag.”

In 2015 wist Vreman met De Graafschap te promoveren als nummer zes van de reguliere competitie. Parallellen genoeg dus met dit jaar, want de Doetinchemmers sloten het seizoen af als zesde. Toch ziet de oefenmeester zichzelf niet als ervaringsdeskundige: “Een paar jaar later heb ik er ook een keer voorgestaan en zijn we in de eerste ronde uitgeschakeld, dus het is niet zo dat ik nu voor de groep staat en dat het heel makkelijk gaat en dat ik weet hoe het allemaal zit. Uiteindelijk zullen de jongens in het veld de wedstrijden over de streep moeten trekken.”

Vreman zelf haalt in de voorbereiding op de play-offs niet de verhalen van de succesvolle nacompetitiecampagne van 2015 uit de kast. “Dat doen de jongens onderling en dat is veel belangrijker”, schetst Vreman, die hoopt dat spelers als Lion Kaak, Xandro Schenk en Ralf Seuntjens de jonge generatie in het hoofd prent hoe mooi een promotie kan zijn. “Het zijn momenten in je voetbalcarrière die niet vaak gebeuren en daar moet je heel veel voor over hebben. Dat moeten ze beseffen.”

Op vragen over de opstelling wilde Vreman maandag niet in gaan, de oefenmeester hoopt op een verrassingseffect. Alexander Büttner en Lion Kaak, die werden gespaard tegen Emmen, lijken logischerwijs terug te keren in de basis, hetzelfde geldt voor spits Ralf Seuntjens. Hij maakte in Emmen voor het eerst minuten na een blessure.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8