Van maandag 6 november tot en met vrijdag 10 november trainen militairen met twee Apache gevechtshelikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Ze trainen boven Oost-Nederland. De oefening heet ‘Red Dusk’. Tijdens deze oefening kunnen de gevechtshelikopters ook laag overvliegen in onze gemeenten. De Apaches trainen het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging.

In omstandigheden waarbij sprake is van een verhoogde dreiging is vliegen op hoogte geen optie. Helikopters moeten daardoor laag blijven om zich te verschuilen. Dekking zoeken doen zij op lage hoogte achter obstakels. Hierdoor kunnen zij ongezien hun missie uitvoeren en buiten het radarbeeld van de tegenstander blijven. Laagvliegen en gebruik maken van de dekking van het terrein is een manier van zelfbescherming voor helikoptervliegers. Dit vraagt echter wel om specifieke training en ervaring. Om deze tactische procedures te beoefenen is een tijdelijk laagvlieggebied aangevraagd. Eenheden van de landmacht ondersteunen deze oefening vanaf de grond.

Bij deze oefening zijn verschillende militaire eenheden betrokken en staat de integratie en samenwerking centraal. De militairen trainen het aanvallen en uitschakelen van gronddoelen onder verhoogde dreiging. De helikopters vliegen daarbij meerdere keren per dag. Het kan zijn dat ze laag overvliegen tussen 09.00 en 22.30 uur. Het kan zijn dat bewoners in de Achterhoek overlast ondervinden. Eventuele klachten kunnen worden ingediend bij ministerie van Defensie.

© Foto: Ministerie van Defensie