Het blauwtongvirus heeft ook de gemeente Lochem bereikt. Dieren zoals schapen, geiten en runderen kunnen er ziek van worden. Het virus kan niet overgaan op mensen.

De besmettingen bij dieren komen door de beet van kleine muggen (knutten) die besmet zijn met het virus. “Meld het bij uw eigen dierenarts als u vermoedt dat uw dieren deze ziekte hebben. Dit is verplicht,” aldus de gemeente Lochem. De dierenarts is op de hoogte van de meldprocedure. Het advies is om dieren die misschien besmet zijn apart te zetten en ze af te schermen van de andere dieren. Alleen bij dieren die erg ziek zijn kleurt de tong blauw. Andere symptomen van blauwtong zijn onder andere hoge koorts, kwijlen, veel liggen en kreupel lopen. Als gevolg van deze symptomen kunnen dieren overlijden.

Vooral schapen hebben veel last van de ziekte. Infecties bij andere dieren zoals runderen en geiten verlopen vaak met minder ernstige verschijnselen. Besmette runderen hebben vaak wel veel virus in het bloed en het virus blijft ook langer in het bloed. Daardoor is er meer risico dat runderen het virus verspreiden. Actuele informatie is te lezen op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Een verdenking van blauwtong melden kan ook bij de NVWA.

© Foto: Gemeente Lochem