Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem wil geen extra vluchtelingen opnemen. Verschillende gemeenten hebben bussen gestuurd om vluchtelingen op te halen in Ter Apel, waar ze vanwege een groot gebrek aan bedden de nacht doorbrengen op de grond of op plastic stoeltjes.

Boumans vindt dat andere gemeenten een stapje vooruit mogen doen als het aankomt op de huidige problematiek in Ter Apel: “We hebben als gemeente onze verantwoordelijkheid al genomen de afgelopen tien jaar. We hebben vroeger een AZC gefaciliteerd op de Kruisberg en ook met de opvang van Oekraïners doen we veel meer dan andere gemeenten”, stelt Boumans. De burgemeester zei wel dat de gemeente Doetinchem bezig is om een permanente opvanglocatie te regelen: “Dus niet voor één of twee jaar, maar echt voor een langere tijd. Ik geloof dat die locatie op een verantwoorde manier kan integreren met de rest van de stad.”

Volgens Boumans is de gemeente Doetinchem hierover in gesprek met een particuliere ontwikkelaar, woningbouwvereniging Sité en het COA. “We willen op korte termijn knopen doorhakken, zodat we deze plek op niet al te lange termijn kunnen realiseren. Op deze manier kunnen wij een serieuze bijdrage leveren aan de opvang van deze groep mensen.”

Woordvoerder Henk-Jan Kamerbeek van het COA zei in een reactie het jammer te vinden dat de oplossing op zich laat wachten: “Het loopt allemaal niet heel vlot en we hebben een schreeuwende behoefte aan capaciteit. Ik begrijp wat Boumans zegt, maar als er mensen op stoelen slapen, kunnen we ons dan wel veroorloven om in de wachtstand te gaan en naar andere gemeentes te wijzen? Boumans geeft aan op korte termijn een opvangplek te realiseren, maar op korte termijn is een rekbaar begrip en we hebben nu hulp nodig.

Verschillende raadsleden in Doetinchem maken zich zorgen om de situatie in Ter Apel en eisen een kordate aanpak. Zo vraagt Denny Lieberwerth (GroenLinks) aan de burgemeester: “Hoeveel tijd hebben wij om te wachten op andere gemeenten die niks doen, voordat wij wel wat gaan doen?” Maarten op de Weegh (PvdA) pleit ook voor extra opvang: “Ons hart bloedt als we deze berichten over ter Apel lezen. Kunnen we niet met onze vuist op tafel slaan?”

De Kruisberg (voormalig gevangenis) is al meerdere malen de revue gepasseerd als mogelijke opvanglocatie, aangezien die in het verleden ook als AZC heeft gefungeerd. Maar volgens Mark Boumans is dit geen optie omdat er veel bedrijven in het pand gevestigd zijn en de cellen niet meer geschikt zijn om mensen op te vangen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8