Het nieuwe college van Doetinchem is bekendgemaakt. De lokale partij GemeenteBelangen Doetinchem is de enige nieuwkomer en zal gaan samenwerken met oudgedienden CDA, VVD, D66 en CU-SGP. GemeenteBelangen Doetinchem (GBD) is de partij van Patrick Moors. Zijn partij kwam als een grote winnaar uit de bus tijdens de verkiezingen op 16 maart, en groeide van twee naar drie zetels. GBD neemt de plek in van GroenLinks, de partij die sinds 2014 met CDA, VVD, D66 en CU-SGP de coalitie vormde.

De formatie duurde bijna twee maanden: “We hebben als onderhandelende partijen uitgebreid met elkaar gesproken over de thema’s die wat ons betreft cruciaal zijn voor de komende bestuursperiode. De coalitieagenda geeft ons een goed fundament en laat tegelijk ook ruimte voor inbreng en initiatieven vanuit de samenleving én de politiek.”, aldus formateur Jeroen Berends (CDA) tegen Omroep Gelderland. De coalitie levert net als voorheen zes wethouders aan. Ingrid Lambregts en Rens Steintjes (CDA), Hans Dales (VVD), Jorik Huizinga (D66) en Henk Bulten (CU-SGP) blijven zitten op hun vertrouwde plek. Patrick Moors neemt de plek in van Frans Langeveld (GroenLinks) en is voorgesteld als wethouder van onder andere sport, burgerparticipatie en maatschappelijke ondersteuning.

De coalitieagenda wordt donderdag 9 juni 2022 gepresenteerd aan de gemeenteraad. Tevens stemt de gemeenteraad over de beoogde wethouders en worden zij, na een positieve stemming, geïnstalleerd.

Foto: RTV Ideaal