© Foto: REGIO8

Op de kade van de nieuwe woonwijk Iseldoks aan de oever van de Oude IJssel is een historische havenkraan geplaatst, die woensdag is geopend. Met de plaatsing van de kraan is een stuk vooroorlogse Doetinchemse geschiedenis in ere hersteld.

“De binnenstad is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en heel veel bijzonderheden zijn verloren gegaan”, weet wethouder Ingrid Lambregts. “En dit was een bijzonder industriegebied waar het bedrijf Agterhof (timmerfabriek, red.) het laden en lossen van hout op deze plek deed met deze kraan. En dat je dan deze kraan terugbrengt, terwijl het een mooi nieuw woongebied wordt, is volgens mij echt van meerwaarde.” De nieuwe woonwijk Iseldoks bestaat uit vijf deelgebieden met in totaal driehonderd woningen.

Gedeputeerde Peter Drenth, voormalig wethouder en nog steeds inwoner van Doetinchem, is blij met de toevoeging aan de kade van de Oude IJssel. Volgens hem laat het zien waar de stad, op economisch gebied, honderd jaar geleden stond. “Het toenmalig stadsbestuur had besloten dat er langs de Oude IJssel ruimte was voor allerlei bedrijven om zich daar te vestigen”, legt Drenth uit. “En dat is eigenlijk de aanjager geweest, zo vanaf 1920 of 1930, tot de industriële ontwikkeling van Doetinchem. En dat heeft geleid tot waar we nu met z’n allen zijn.”

Doetinchem probeert al enige tijd de Oude IJssel te betrekken bij het centrum, onder andere met het Park of Dutch Dreams, het Mispelbloemplein en de nieuwe flaneersteiger. “Als je op het Simonsplein staat en je bent hier onbekend, dan realiseer je je helemaal niet hoe dichtbij het water is”, schetst Lambregts. “En die kans willen we benutten, want als je een centrum aantrekkelijker wil maken, dan wil je dat mensen langer blijven.” Dit jaar wil de gemeente nog nieuwe trappen aan de oevers van de rivier aanleggen en de flaneersteiger verlengen.

Drenth was van 2006 tot 2018 wethouder in Doetinchem, bij de onthulling was hij de eregast en niet zonder reden, want hij heeft een deel van het benodigde geld binnengehaald. “Bij mijn afscheid had ik geld gevraagd om de kraan te restaureren”, aldus de Doetinchemmer. “Dat die er nu staat, maakt het bijzonder.” In totaal heeft de restauratie van de kraan 72.000 euro gekost.

Wethouder Lambregts is blij dat ze een nieuw herkenningspunt aan Doetinchem heeft toegevoegd en roept mensen met goed idee voor een volgend project op zich te melden. Of Drenth nog een goed idee heeft?: “Die heb ik misschien best wel, maar ik heb me er de laatste zes jaar niet mee bemoeid. Dat ga ik nu ook niet doen.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8