De drie genomineerden voor de Bronckhorster Monumentenprijs 2023 zijn bekend. Het gaat om de gerestaureerde uitwateringssluis Bedelbrug in Steenderen, herbestemming van de Grote Schure bij Enghuizen naar woning en de uitbreiding van de kerk in Kranenburg. De gemeente Bronckhorst reikt jaarlijks de Monumentenprijs uit aan een initiatiefnemer die met veel passie en enthousiasme de restauratie of verbouwing van een monument oppakt.

De uitwateringssluis Bedelbrug in Steenderen is volgens de gemeente met grote zorg gerestaureerd. Waterschap Rijn en IJssel heeft een grote investering gedaan om niet alleen de uitwateringssluis te behouden, maar om ook de uitstraling van de sluis te restaureren. De schil van rijksmonument Grote Schure bij Enghuizen is volgens de gemeente kundig gerestaureerd. De eigenaar realiseert daar met een ‘doos-in-doos’ constructie in het pand een woning aan de rand van het landgoed Enghuizen in Hummelo. Door de woning op deze manier te bouwen zijn nagenoeg alle ingrepen terug te draaien, mocht dat wenselijk zijn. De kerk in Kranenburg is een rijksmonument en ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers. Het Heiligenbeeldenmuseum is nu in de kerk gevestigd. Het museum had echter meer opslagruimte nodig. De uitbreiding van de kerk is het gevolg van een zorgvuldig voorbereid plan. De eigentijds ontworpen aanbouw is een duidelijke toevoeging aan de monumentale kerk met een heel eigen karakter. Tegelijkertijd wordt een duurzaamheidsslag gemaakt. Het nieuwe dak van de aanbouw krijgt onder andere zonnepanelen.

De winnaar van de Monumentenprijs wordt bekendgemaakt rond de Open Monumentendagen in september. De uitreiking vindt plaats op 6 september om 20.00 uur tijdens de startbijeenkomst van de Open Monumentendagen in de Remigiuskerk in Hengelo. Bronckhorst telt ruim 800 monumenten en is daarmee één van de grootste monumentengemeenten van Nederland. “Bronckhorst heeft veel gebouwen van waarde die we in stand willen houden. Met deze prijs spreken wij onze waardering uit aan inwoners of partijen die met smaakvolle restauraties een bijdrage leveren aan het verfraaien van hun omgeving en die van Bronckhorst,” laat wethouder Wilko Pelgrom weten. Vorig jaar kreeg de gerestaureerde boerderij Oude Vos aan de Lankhorsterstraat 7 in Wichmond deze ereprijs.

© Foto’s: Gemeente Bronckhorst