De droom van vele jonge voetbalsters in de Achterhoek om te spelen voor De Graafschap lijkt steeds realistischer te worden. De Superboeren willen samen met Meiden Vrouwen Voetbal Achterhoek een team inschrijven in de Eerste Divisie en zich zo melden in het vrouwenvoetbal. Hierdoor lijken alle dromen van de vereniging nu ook werkelijkheid te worden.

“De jongens konden altijd al dromen over een stap naar een betaald voetbalclub”, beschrijft kartrekker en mede-oprichtster van de vrouwenvereniging Hilde Gerritsen. “En dan nu met een opleiding en hopelijk een eerste team, voldoe je er gewoon aan dat de meiden hier nu ook van kunnen dromen.” Honderd procent zeker is het nog niet. Het plan moet eerst worden goedgekeurd, waar in januari meer duidelijkheid over moet komen. Mocht het een positieve uitkomst hebben dan is De Graafschap in het seizoen 2024-2025 vertegenwoordigd in het vrouwenvoetbal “Het is gewoon geweldig dat het nu allemaal zo groot wordt en dat de meiden zo een kans krijgen”, zegt jong talent en speelster van MVVA, Floor Meijrink.

Ondanks het financieel lastige jaar dat de Graafschap heeft gekend, willen ze door op het fundament dat MVVA heeft gecreëerd. Sinds 2019 is Gerritsen zich samen met Anouk ter Bille hard aan het maken om vanuit de Achterhoek naam te maken binnen het betaald vrouwenvoetbal. “Er is dus al een stabiele basis bij MVVA gezien de afgelopen periode en dat gaan we nu met de BVO oppakken”, zegt algemeen directeur van de Superboeren Michael Ogubai. “De potentie hiervan zit in de fantastische tak van sport, het vrouwenvoetbal en dat wij als BVO dit kunnen omarmen is natuurlijk mooi.”

Mocht De Graafschap goedkeuring krijgen van de KNVB dan moet er zowel op sportief als organisatorisch vlak nog wel gepuzzeld worden. “Kwalitatief gezien denken we dat het wel goed gaat komen”, zegt Gerritsen. “We gaan wel kijken of we een ervaren speler op iedere linie toe kunnen voegen, zodat je een mooie mix gaat krijgen tussen ervaren en jonge talenten.” Daarnaast moet er bij De Graafschap nog genoeg gebeuren om alles waar te maken. “Het is belangrijk dat je met elkaar aan de slag gaat om volwaardig de eerste divisie te behalen”, schetst Ogubai. “Organisatorisch en bijvoorbeeld financieel zijn er in ieder geval heel veel zaken die daar nog bij komen kijken.”

Voor de dames van MVVA is het voorlopig nog even dromen, maar een kolkende Vijverberg begint nu wel heel dichtbij te komen. “Iedereen van de meiden heeft het erover en het lijkt mij en andere meiden heel gaaf om daar te kunnen staan”, zegt Meijrink. Ook bij de organisatie kijken ze uit naar een stadion vol met Achterhoekers die achter de dames staan en ze naar de overwinning schreeuwen. Een extra team op het heilige gras van De Vijverberg is alleen niet zo makkelijk gezegd als gedaan. “Het veld kan je niet dermate intensief gebruiken, maar natuurlijk is het ook fantastisch als ze een keer een wedstrijd kunnen spelen in De Vijverberg”, zegt Ogubai.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8