Educatiemateriaal voor heel jonge kinderen, dat was er nog niet. Tot nu tenminste, want op het jaarlijkse streektaalsymposium afgelopen woensdag in Eibergen lanceerde ECAL Plat veur Potwottels: een gratis aan te vragen educatiepakket voor kinderen van 2 tot 5 jaar. De Cursus Achterhoeks voor volwassenen, Wiesneus en Van Old naor Jong Achterhooks voor basisschoolkinderen, Streektaal in de Zorg voor mbo-studenten: Erfgoedcentrum Achterhoeks en Liemers heeft al heel wat educatieve projecten opgezet en ondersteund om de streektaal in stand te houden.

Het educatiepakket Plat veur Potwottels bestaat uit diverse voorlees- en doeboekjes met gespreksstof en knutselmateriaal, spelletjes, een grote zoekplaatposter en speciaal ontwikkelde liedjes. Natuurlijk allemaal (grotendeels) in de Achterhoekse streektaal. Het pakket is geschikt voor kinderen op het kinderdagverblijf, de speelleergroep, gastouders, groep 1 en 2 van de basisschool en bibliotheken die de kinderen op een leuke, speelse manier wat Achterhoeks willen bijbrengen.

Mede door een financiële bijdrage van Provincie Gelderland is het educatiepakket straks gratis bij het ECAL aan te vragen. Op aanvraag is er (op uitleenbasis) ook een ‘voorleespen’ te krijgen, waarmee de potwottels plaatjes kunnen aanwijzen en meteen de Achterhoekse uitspraak kunnen horen en oefenen. Handig voor begeleiders die zelf de streektaal niet machtig zijn. Ouders en opa’s en oma’s kunnen de boekjes uit het pakket te zijner tijd bij het ECAL bestellen.

© Foto: ECAL