Hoewel Sinterklaas het land nog niet heeft verlaten, is de verkoop van kerstbomen in de Achterhoek alweer gestart. Kweker Jan Ellmann uit Doetinchem besloot door de coronacrisis nóg een week eerder te starten dan vorig jaar en daar maakten zijn klanten dankbaar gebruik van.


“Liefde op het eerste gezicht”, zegt Johnny Leeflang, een van de eerste klanten die een boom uitzocht bij de kwekerij aan de Oude Wehlseweg. “Dat was bij mijn vrouw zo, en dat is bij een boom net zo.” Kweker Ellmann verkocht vorig jaar tien procent meer kerstbomen dan in de periode voor de coronacrisis, dat was reden om nu nóg eerder te starten met de verkoop. “De mensen willen toch weer een stukje gezelligheid in huis hebben, ook vanwege de corona”, denkt Ellmann. “Mensen zitten thuis opgesloten, dus een hele hoop mensen hadden toch het idee om al een boom te halen.”

Waar Leeflang op lette bij het uitzoeken? “Dat hij vol is”, zegt de Doetinchemmer. “Dat hij onderin helemaal evenwijdig vol is en dat staps toeloopt naar boven. Dat maakt een mooie boom.” Met zijn kerstboom op zak leeft Leeflang de komende tijd toe naar de feestdagen in coronatijd: “Het is anders. Je gaat niet zo makkelijk de deur uit nu, dus je viert het intiemer en gezelliger. Dat is denk ik het juiste woord.”

Foto: REGIO8