Zuivelbedrijf FrieslandCampina heeft aangekondigd om ongeveer 1800 banen, de komende twee jaar te schrappen in vrijwel de gehele organisatie in binnen en buitenland. In Nederland zullen er ongeveer 900 banen worden geschrapt, maar het is nog niet duidelijk of de drie Achterhoekse vestigingen hier last van gaan krijgen.

“Vandaag is een zware dag voor FrieslandCampina”, meldt topman Jan Derck van Karnebeek. “We hebben de afgelopen periode de kostenstructuur van onze organisatie tegen het licht gehouden en kondigen nu moeilijke, maar noodzakelijke stappen aan om onze kosten structureel te verlagen.” FrieslandCampina kent in Steenderen, Lochem en Borculo drie Achterhoekse vestigingen. In totaal werken in deze vestigingen ongeveer 650 mensen. De maatregelen zijn ontstaan door een tegenvallende winst die fors was gedaald in de eerste helft van dit jaar.

Waar de winst in 2022 rond de 139 miljoen lag, werd er in de eerste helft van dit jaar slechts een winst van 8 miljoen euro behaald. Eerder gaf FrieslandCampina al aan dat het vanaf 2026 een kostenbesparing van 400 tot 500 miljoen wil creëren. Met het schrappen van de 1800 banen kan er tussen de 180 en 200 miljoen worden bijgedragen aan dit plan. “We beseffen dat de mededeling over het verlies van arbeidsplaatsen een grote impact heeft op de betrokken mensen”, meldt Van Karnebeek over de beslissing. “We zullen dan ook ons uiterste best doen om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te begeleiden in deze moeilijke tijd.”

Eerder dit jaar legden medewerkers van FrieslandCampina in de Achterhoek tijdelijk het werk neer tijdens cao-onderhandelingen. In Borculo werd toen een geheel weekend gestaakt en in Steenderen 24 uur nadat de eisen voor een beter loonbod niet werden gehoord. Al snel kwam de FNV tot een akkoord met de werkgeversorganisatie Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) voor een nieuw CAO.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8