Vorig jaar is het Oosterlicht op de waakvlam gezet maar dit jaar gaat het licht weer aan op 21 december. De ‘Wende’ van 21 december wordt door Hans van den Hurk en de Oosterlicht Verbindt organisatie gezien als perfecte gelegenheid om het terugkerend licht te vieren. Die dag, ook wel bekend als de ‘kortste dag’, markeert de periode met de kortste tijd tussen zonsopkomst en zonsondergang. Vanaf dan worden de dagen weer langer en gaat het licht dus ook langer schijnen.

“We hebben niet stilgezeten en een strak plan gemaakt om de komende jaren Oosterlicht duurzaam te kunnen laten schijnen op nog veel meer plekken”, vertelt initiatiefnemer Hans van den Hurk. “Ook zien we kansen om het Oosterlicht te laten groeien in Duitsland, de grens over. Dit jaar zoeken we met een verkennend licht op verschillende locaties naar nieuwe plekken om volgende jaren daar ook permanente plaatsen van te maken.”

Het Oosterlicht staat dus voor verwondering, maar ook verbinding. Dat wordt al duidelijk bij de aftrap, de avond ervóór. De jeugd wordt namelijk betrokken tijdens de Oosterlicht Kidsrun. Op het feestelijk verlichte DRU Industriepark in Ulft gaan kinderen tussen 4 en 10 jaar een rondje rennen van één kilometer. Het DRU Industriepark is een dag later één van de locaties waar ook een lichtstraal aangezet wordt.

De officiële openingsceremonie vindt plaats op donderdag 21 december om 20:30 uur tijdens de winterzonnewende bij Kasteel Wisch in Terborg. Hier wordt het Oosterlicht weer wakker gemaakt om te herinneren, met muziek en dans en uiteraard licht. De de opening duurt ongeveer 30 minuten en is gratis toegankelijk via de Laan van Wisch.

© Foto: Marcel Bressers