Waar er eerder verschillende motorcrosswedstrijden werden gereden op ’t Hengelse Zand was het afgelopen weekend de beurt aan vierhonderd sledehonden. Het gebrek aan sneeuw is geen probleem, de sledes zijn namelijk voorzien van wielen. De trouwe viervoeters en hun baasjes deden mee aan een sledehondenrace van de organisatie Dutch Allround Sleddog Sports Club. Dat de honden er zin in hebben is te horen aan het gejank dat door de bossen van Hengelo klonk.

“De honden zijn helemaal opgefokt en opgewonden, sledehondensport kan alleen als de honden het ook leuk vinden”, aldus renleider Marco Kerklaan. Die mening deelt deelneemster Edith Braakhekke ook: “Die honden doen niets liever dan rennen, wij faciliteren dat eigenlijk. Ook zonder ons gaan de honden het liefst rennen.” Honderd teams strijden in verschillende afstanden tegen elkaar om als snelst het parcours te voltooien. De afstanden variëren van drie tot dertig kilometer. Dis is onder andere afhankelijk van de leeftijd van de hond.

De renleider en deelnemers vinden de bossen van ’t Hengelse Zand een perfecte locatie om een sledehondenrace te organiseren. De route is dan ook een echte uitdaging. “In dit bos is een erg technische trail, veel hoogteverschil en bochtenwerk”, licht de renleider toe. “Ik heb in de uitleg voor deelnemers al gezegd dat de deelnemers goed op de bochten moeten letten.” En of er wel eens iemand uit de bocht vliegt? “Soms gaan mensen verkeerd en moet je ze bij de Albert Heijn ophalen, maar het valt mee”, zegt Kerklaan lachend.

De grote groep deelnemers reizen samen heel Nederland door om met hun honden te kunnen racen, waardoor de groep als een familie aanvoelt. “Het is een kleine grote familie, iedereen kent elkaar”, licht Braakhekke toe. “Dat maakt zo’n weekend ook heel gezellig.” De baasjes vinden het prachtig om met hun honden een sport uit te kunnen oefenen. “De honden, en jijzelf, genieten van het bos”, laat Needenaar Jan Batist weten.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: REGIO8