De gemeente Lochem is maandagmorgen gestart met het NK Tegelwippen 2023 in de tuin van Saskia Pietersen-Leerkes in Eefde, winnaar van het NK Tegelwippen 2022. Wethouder Lex de Goede van de gemeente Lochem en heemraad Floor Wissing-Kunst van Waterschap Rijn en IJssel trapten vanuit ‘Lochem Weet van Water’ samen af en vragen hiermee aandacht voor het onttegelen van tuinen.

”Het klimaat verandert, dat merken we elke dag. Willen we grote stappen zetten, dan moet iedereen in actie komen, overheid én inwoners. Iedereen kan een steentje bijdragen door bijvoorbeeld de tuin te vergroenen. Door ons aan te melden voor het NK Tegelwippen gaan we actief de strijd aan met verstening en dagen we ook inwoners uit tegels te wippen” aldus wethouder Lex de Goede.

Saskia Pietersen-Leerkes kocht in 2019 samen met haar man Raymond Pietersen de voormalige drogisterij in Eefde. Met het onttegelen van 13 parkeerplaatsen kwamen 1100 tegels vrij. Hiermee won ze in 2022 het tegelwippen in de gemeente Lochem. “Het is stukken minder warm door al die planten én we zijn af van het wildparkeren. Tuinieren is voor mij geen ‘moetje’ maar pure ontspanning” aldus Saskia.

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2023 is het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin. Het doel van de wedstrijd is het vervangen van tegels door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen.

© Foto: gemeente Lochem