Een stevige flirt met de Achterhoek, daarvan is sprake in Montferland. Als het aan het gemeentebestuur ligt, keert Montferland na zes jaar terug naar het oude nest dat samenwerkingsverband Regio Achterhoek heet. Tot vreugde van vooral inwoners van ’s-Heerenberg. Een besluit volgt over twee weken, zo schrijft Omroep Gelderland.

Montferland trok zich in 2016 nog terug uit het samenwerkingsverband Regio Achterhoek en sloot zich aan bij de regio Arnhem-Nijmegen. Nu hangt een terugkeer naar de Achterhoek dus in de lucht. “Ik vind het wel een goede keuze”, zegt Xander Nijhof uit ’s-Heerenberg. “Ik denk dat landelijk gezien de Achterhoek vooral op toeristisch gebied interessanter is. De meeste mensen in ’s-Heerenberg voelen zich altijd al meer betrokken bij de Achterhoek dan bij de Liemers.”

In onder meer Didam zorgt het voor meer gemengde gevoelens, omdat het dorp volgens sommige inwoners niet in de Achterhoek ligt. “Ik vind dat de Achterhoek pas over de Oude IJssel begint. Alles wat aan deze kant van de Oude IJssel ligt is Liemers, achter de Oude IJssel is de Achterhoek”, vertelt Ab Wigman uit Didam. “Didam ligt duidelijk aan de verkeerde kant van de Oude IJssel. Ik voel me ook meer verbonden met de Liemers, omdat ik geen Achterhoeker ben. Didam is geen Achterhoekse plaats.”

© Foto: RTV Ideaal (archief)