De gemeenteraad van Lochem experimenteert vanaf maandag 15 januari tot en met maandag 8 april met een nieuw vergadermodel. In deze periode vergadert de gemeenteraad nog steeds elke twee weken, maar verandert de opzet van de Politieke Avond.

Tijdens deze periode vinden de tafelgesprekken en de raadsvergadering op afzonderlijke Politieke Avonden plaats: éénmaal per maand tafelgesprekken en éénmaal per maand een raadsvergadering. In het huidige vergadermodel bestaat een politieke avond uit zowel tafelgesprekken als een raadsvergadering. Op een politieke avond met tafelgesprekken vinden drie gespreksrondes plaats. De eerste ronde start om 19.30 uur en de laatste ronde eindigt om 22.15 uur. De politieke avond met een raadsvergadering begint ook om 19.30 uur. Tot slot krijgt het vragenhalfuur een plek vooraan op de agenda van de raadsvergadering: het vragenkwartier.

De gemeenteraad heeft de ambitie om de vergaderstructuur te vereenvoudigen. Op deze manier wil de gemeenteraad het besluitvormingsproces begrijpelijker en toegankelijker maken. Op een politieke avond vindt er met deze invulling óf een voorbereiding op de besluitvorming plaats óf neemt de gemeenteraad besluiten. Daarnaast is er meer ruimte voor een debat in de raadsvergadering.

© Foto: gemeente Lochem