Onthulling van de Langren Globe in de Stedelijke Musea Zutphen.

De unieke, meer dan 400 jaar oude Zutphense globe van Van Langren heeft verhuizingen meegemaakt en branden overleefd, maar niet eerder was ze, sinds de aankoop door het stadsbestuur van Zutphen in 1608, buiten de gemeentegrenzen van Zutphen geweest. Tot vorig jaar, de afgelopen anderhalf jaar is ze zorgvuldig gerestaureerd in Haarlem. Woensdag onthulden wethouder Sjoerd Wannet en directeur Tiana Wilhelm de gerestaureerde globe op haar vertrouwde, prominente plek in het Stedelijk Museum Zutphen.

De aardglobe is vervaardigd door Jacobus Florentius van Langren. De kwaliteit van de globes van deze eerste Amsterdamse globemaker wordt wereldwijd erkend. Hij was hét voorbeeld van de latere, wereldberoemde Nederlandse globemakersfamilies Hondius en Blaeu. Hoewel deze Van Langren-globe de afgelopen vierhonderd jaar ondanks deze calamiteiten redelijk goed heeft doorstaan, was restauratie noodzakelijk. De opschriften en tekeningen waren door de tand des tijds donker en onleesbaar geworden.. Papierrestaurator Francien van Daalen en houtrestaurator Jurjen Creman hebben de globe en de houten ‘stoel’ waarin de wereldbol is geplaatst, schoongemaakt en waar nodig gerestaureerd.

Metaalrestaurator Daan Brouwer heeft de koperen delen nagekeken. De Musea Zutphen hebben hiervoor een subsidie ontvangen van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar VriendenLoterij Restauratiefonds) en de Vereniging Vrienden van de Musea Zutphen. Van Daalen noemde restauratie van de wereldbol op zich al een “ontdekkingsreis”; ze ontdekte ook oude reparaties en herstelde die waar nodig op een manier die in de toekomst, als er nieuwe inzichten of technieken zijn, ook weer ongedaan gemaakt kan worden.

© Foto: Patrick van Gemert