De testlocaties van de GGD Noord- en Oost Gelderland in Groenlo en Doetinchem blijven voorlopig bestaan. Hoewel een positieve zelftest sinds maandag niet meer hoeft te worden bevestigd door de GGD, blijft de PCR-test voor bepaalde doelgroepen van belang.

“Op dit moment verandert er niet veel in de regio”, geeft een woordvoerder namens de GGD aan over de testlocaties. “Je hoeft alleen voor bevestiging van een positieve zelftest niet meer naar de GGD, maar verder blijven we nog even waar we zijn.” Kwetsbaren en mensen die met kwetsbaren werken worden door de organisatie gezien als een specifieke doelgroep voor wie testen nog wél van belang is. Daarom blijven de testlocaties voorlopig bestaan. Wel wordt gekeken of er moet worden opgeschaald tot een ‘regionale basiscapaciteit’.

Op landelijk niveau wordt op dit moment overleg gevoerd over wat die regionale basiscapaciteit moet zijn. “Eerst moeten ze in beeld hebben hoe groot de doelgroep is die nog getest moet worden”, aldus de woordvoerder over de gesprekken tussen het RIVM, het ministerie en de landelijke GGD-koepel. “Op basis daarvan volgt dan de regionale basiscapaciteit. Die zal ook verspreid moeten zijn door de regio.”

Omdat er momenteel minder getest wordt, kan de GGD wel afschalen qua personeel. Zo werden de afgelopen tijd onder meer studenten ingezet om de coronatests uit te voeren. “Maar dat is niet anders dan de afgelopen twee jaar”, geeft de woordvoerder aan, die niet exact kan aangeven hoeveel mensen werkzaam zijn op de testlocaties. “In januari zijn we opgeschaald vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, waardoor we nu weer kunnen afschalen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8