Net als veel andere scholen in de Achterhoek stond het Graafschap College woensdag volledig in het teken van geld ophalen voor de hulpverlening aan Turkije en Syrië. De kantine in het hoofdgebouw in Doetinchem werd ingericht als markt en er vond een veilig plaats. Het inzamelen voor Giro555 begon al bij de slagboom op de parkeerplaats.

“Voor zowel docenten als studenten was het vandaag betaald parkeren”, vertelt docent Tugba Cakir. Ook worden er verschillende hapjes klaargemaakt en verkocht. De actie valt zeker niet tegen volgens Cakir: “Het bedrag loopt al aardig op dus ik ben heel trots.” Remco Wassink, docent en mede-organisator, deelt deze mening: “Wij hoopten op een bedrag van vijftienhonderd tot tweeduizend euro. Het hoogtepunt, de veiling, moet nog komen en wij zitten daar nu al dik overheen.”

Het nieuws van de aardbeving kwam hard binnen bij de onderwijsinstelling. Het Graafschap College kent meerdere studenten met bekenden en familieleden in het getroffen gebied. “Ik heb een jongen en meisje in mijn klas met familie daar, waarvan er ook familieleden zijn overleden, dat vind ik heel erg”, vertelt studente Anouck van Emden. Wassink vertelt dat een paar studenten nu naar Turkije toe zijn. Ook biedt het Graafschap College professionele hulp voor de studenten.

Cakir vindt het hartverwarmend om te zien dat de school zo intensief samenwerkt voor het goede doel. “Ik krijg er echt kippenvel van dat iedereen bereid is om over de hele wereld te helpen”, vertelt Cakir. “Zeker als leerkracht ben je een rolmodel en voorbeeld en wil je je studenten zo veel mogelijk aansporen om een steentje bij te dragen.”

Van tevoren hoopte de school ongeveer tweeduizend euro op te halen, maar dit bedrag werd voor de middag al behaald, mede door de verkoop van Turkse lekkernijen. “Ik ben Turkse pizza’s en börek aan het verkopen”, vertelt studente Melis Ozerdogan. “Het gaat heel goed dus wij gaan er allemaal voor!”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8