Leerlingen uit groep 8 van de basisscholen in onze gemeente bezochten op 23 november het gemeentehuis. In het teken van ‘Groep 8 aan de macht’ grepen zij, onder leiding van burgemeester Marianne Besselink, de macht tijdens twee kinderraadsvergaderingen.

Ruim 200 leerlingen van 8 basisscholen in Bronckhorst deden mee aan de bijeenkomst over burgerschapsvorming. De volgende scholen waren aanwezig: Rozengaardsweide, De Hoge Voorde, Dorpsschool Halle, Dorpschool Vorden, IKC Succesbos, De Garve, Klimtoren, De Pannevogel en De Leer. De twee scholen met het beste raadsvoorstel kregen 250 euro om hun voorstel ook echt uit te voeren.

In de weken voorafgaand aan de vergaderingen werden de leerlingen door hun leerkrachten al goed voorbereid. Ze leerden over de werking van democratie, politiek, verkiezingen en welke taken een gemeente heeft. Ook organiseerden de scholen verkiezingen om per school vijf raadsleden te kiezen die de groep vertegenwoordigen. De voorstellen waarover in de raadsvergadering gestemd werd, hebben de leerlingen zelf bedacht en gaan over kinderarmoede.

© Foto: Toon Roelofsen

Meer foto’s in ons fotoboek