Ruim tweeduizend mensen stonden zondag nog in de feesttent tijdens het 25-jarig jubileumfeest van Het Knalbal in Halle en tijdens oudjaarsdag zou het nog dunnetjes worden overgedaan. Dat lijkt nu op losse schroeven te staan aangezien een windhoos donderdagavond een heuze ravage heeft aangericht op het feestterrein.

Het Knalbal is een jaarlijks terugkerend feest in Halle, waar rond oud en nieuw allerlei activiteiten worden georganiseerd zoals carbidschieten. De organisatie is aangeslagen door wat storm Pia heeft veroorzaakt op het feestterein. “Twee jongens stonden nog wat dingen aan te sluiten, ineens vloog die tent de lucht in en landde veertig meter verderop”, zegt organisator Niek Schutte beduusd. De duizend vierkante meter grote feesttent kwam op een andere tent terecht, waardoor de ravage aanzienlijk is.

Het is dan ook nog maar de vraag of Het Knalbal op oudjaarsdag door kan gaan. “Wij gaan morgen overleggen of of we verder gaan, wij moeten ook nog een nieuwe tent zien te vinden”, laat Schutte weten. Op oudejaarsdag stonden er een optreden van Peter Borkes en een aantal bandjes op de planning. Ook zou er met carbid worden geschoten.

“Donderdagavond zou de kinderkerstmarkt van de Dorpsschool zijn”, aldus Schutte. “Wij zijn wel erg blij dat er niemand gewond is geraakt.” Het doet de organisatie goed dat er onmiddellijk veel mensen klaar stonden om alles veilig op te ruimen, en die mening deelt Rick Wolsink, directeur van de Dorpsschool in Halle, ook. “Je wordt hier heel stil van, de gemeenschap is er meteen voor elkaar”, aldus een geëmotioneerde Wolsink. “Dat is echt bewonderenswaardig, het doet wat met je.”

“Wij wilden vanuit de weersomstandigheden de markt om 17.00 uur afgelasten, nog geen kwartier later was de tent omgewaaid”, laat de directeur weten. “Alle knutsels van de kinderen zijn verwoest, ze hebben er drie maanden aan gewerkt en de kinderen zijn erg ontdaan.” De opbrengst van de kerstmarkt zou naar Kika gaan. De directeur laat weten dat er gelijk werd doorgeschakeld een vervangende kerstbrunch te hebben georganiseerd, om de kinderen op andere gedachten te brengen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8

© Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl