De hoge gasprijzen zorgen ook in de Achterhoek voor een run op haardhout. Bij Eres Boomverzorging in Zelhem is de hele voorraad voor het komende seizoen al verkocht, terwijl de winter nog moet beginnen.

“Normaal verkopen we vierhonderd containers per seizoen, nu zijn we er al doorheen”, zegt eigenaar Cees Schreuder, die de bomen die door zijn bedrijf worden gekapt verkoopt als hout voor de kachel. Omdat brandhout zo populair is, stijgt de prijs ook aanzienlijk. Volgens Schreuder niet alleen omdat de vraag gegroeid is, ook omdat de schaarste toeneemt omdat bomen minder snel worden gekapt: “Mensen zien steeds meer de maatschappelijke waarde van een boom in. Er is simpelweg dus minder aanvoer van hout.”

De houtprijs bij Eres is dit jaar hoger geworden, maar volgens de eigenaar nog lang niet marktconform. Ze willen geen slaatje slaan uit de grote vraag. Schreuder zegt dat de meeste collega’s uit de regio er zo instaan. “Afgelopen week sprak ik een houtverkoper uit het westen”, geeft Schreuder aan. “Hij vertelde me dat hij nu 450 euro vraagt voor een container brandhout”, zegt hij. Zelf zat hij met de prijs een stuk lager, namelijk op 110 euro per container.

Voor dit seizoen verkoopt Eres Boomverzorging geen hout voor de open haard meer. Zelf heeft eigenaar Schreuder nog wel een eigen voorraad aangelegd zodat hij de wintermaanden doorkomt. Voor mede-stokers heeft hij nog een oproep: “Stook alleen schoon en droog hout. Nu steeds meer mensen gaan stoken is dat nog belangrijker. Niemand wordt vrolijk van rook.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8