Vrijdagmiddag werd door burgemeester Annette Bronsvoort en initiatiefneemster Ilja ter Bogt de eerste statiegeldhouder in Oost Gelre in gebruik genomen op de Markt in Groenlo.

Sinds juli 2021 zit er statiegeld op kleine plastic flesjes, sinds 1 april 2023 op blik. Onderzoek toont aan dat kleine plastic flesjes met ruim 75 procent zijn afgenomen in het zwerfafval. En ook blik komt nu al, na een half jaar statiegeld, voor 50vprocent minder voor in het zwerfafval. Uit onderzoek blijkt echter ook dat mensen in steden of dorpen lege flesjes en blikjes niet meenemen, maar vaak weggooien in de openbare afvalbakken.

Ilja ter Bogt, inwoonster uit Oost Gelre, zag dat gebeuren. En ze vroeg zich af of dat niet anders kon. Al zoekend op internet kwam ze de ‘statiegeldhouder’ tegen. Een houder die aan de afvalbak gemonteerd zit en waar flesjes en blikjes in verzameld kunnen worden; simpel maar erg effectief. Zo belanden de flesjes en blikjes niet meer in het restafval. Ze kunnen vanuit de houder worden ingeleverd bij inleverpunten.

Met dit idee klopte Ilja aan bij de klimaatburgemeesters van Oost Gelre: Benthe Papen en Barend Wassink. Zij omarmden het idee en leidden het door naar de gemeente. Dat heeft nu geresulteerd in de montage van de eerste 15 statiegeldhouders die komen in het centrum van Groenlo en van Lichtenvoorde.

© Foto: gemeente Oost Gelre