Koe Zwaantje 12 is maandag op Melkveebedrijf Familie Groot Roessink in Hengelo bevallen van een drieling. Het was reden voor de familie om beschuit met roze muisjes te eten, want een dergelijke geboorte is nog niet eerder voorgekomen op de boerderij.


“Het is sowieso uniek dat een koe drachtig wordt van een drieling”, geeft melkveehouder Winand Groot Roessink aan. “En dat ze dan ook nog kerngezond op de wereld komen, dat is extra bijzonder. Ik heb dit nog nooit meegemaakt en voor zover ik weet mijn ouders ook niet. Dan hebben we het toch over een periode van vijftig jaar. Dus dit is best uniek te noemen.” De melkveehouder wist dat de koe drachtig was van twee kalfjes, maar dat er drie nieuwe aanwinsten ter wereld werden gebracht, kwam als een complete verrassing. “Toen ik maandagmorgen wakker werd keek ik op de camera en toen zag ik dat er een kalf was, toen dacht ik: ‘snel naar de stal'”, vertelt Groot Roessink. “Ik wist namelijk wel dat er een tweede zou komen, maar toen voelde ik nog wat poten en kwam er nog een derde aan. Dat was wel een hele verrassing.”

Voor de moeder was de bevalling van de drieling een hele klus. Melkveehouder Groot Roessink houdt daarom de aankomende tijd een extra oogje in het zeil bij Zwaantje 12. “Met de drieling gaat het heel erg goed”, laat hij weten. “Die waren bij de geboorte al springlevend. Ik heb ze maandag ook meteen moedermelk gegeven. Met de moeder gaat het nu ook eigenlijk nog wel goed, maar dat is natuurlijk afwachten hoe dat nu verder gaat. Het is natuurlijk wel een hele klap voor zo’n koe, het zijn namelijk drie normale kalveren. Dus dat is nog wel een aandachtspuntje.”

Opnieuw zwanger
Voor de Achterhoekse boer is het een hele bijzondere ervaring, al hoopt hij volgende keer op een iets rustigere bevalling. “Als de koe over een jaar of anderhalf jaar weer een kalf krijgt dan hoop ik wel dat het gewoon één kalfje is, dat is wel beter voor de koe”, geeft Groot Roessink aan.