Tientallen koeien zijn in de nacht van donderdag op vrijdag losgebroken in Varsseveld. De dieren zijn gaan wandelen en hebben zich verspreid over onder meer de begraafplaats, bij een rusthuis en op de N18. Twee koeien zijn nog niet gevonden, de politie roept inwoners op om hun ogen open te houden.

In totaal zijn 32 koeien ontsnapt van de Smoddedijk in Westendorp, waarvan de meerderheid inmiddels weer gevangen is. De politie, de boer en omstanders zijn lang bezig geweest met het vangen van de dieren. Er zijn nog twee koeien vermist, de anderen staan verdeeld over een tiental locaties te wachten tot ze ingeladen worden en weer naar huis worden gebracht. Hoe de dieren zijn ontsnapt, is niet bekend. De koeien stonden verdeeld over heel Varsseveld, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Ook op de N18 stond een groepje van vijf koeien, die zijn door de politie en Provincie Gelderland weggehaald.

Ook ProRail is op de hoogte van de loslopende koeien in het gebied. Volgens agent Toon Ruiken is het aannemelijk dat de dieren op het spoor tussen Terborg en Aalten gaan wandelen en heeft daarom contact opgenomen met de spoorwegbeheerder. De politie hoopt in de loop van de vrijdagochtend de overige koeien te vinden, vangen en naar huis te brengen. De twee koeien die nog niet zijn gevonden kunnen tussen Varsseveld, Aalten en Westendorp lopen, Ruiken roept inwoners op om contact op te nemen als ze de dieren zien.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: 112Achterhoek-nieuws.nl