Op het terrein van Landgoed Oolde in Laren zijn een kleine honderd nieuwe bomen geplaatst ter vervanging van de eeuwenoude ‘Beukenkathadraal’, die vorig jaar gekapt moest worden. De beuken komen niet meer terug, maar mensen kunnen nu wel een eigen koningslinde in groei adopteren om de herplanting te bekostigen.

“Als mensen dat doen komt er een heel klein QR-codetje bij de boom”, aldus landgoedeigenaar Robert Croll. “En achter die QR-code kun je een eigen verhaal kwijt.” Volgens Croll zijn er al verschillende verhalen voorbij gekomen bij de bomen, van het vieren van geboortes tot herdenkingsplekken voor overleden dierbaren. De karakteristieke Beukenkathedraal moest vorig jaar worden gekapt vanwege de droogte én een ziekte. “Toen ze last kregen van beukenbrand en een dalende waterstand hebben we uit veiligheidsoverwegingen de hele pijnlijke beslissing moeten nemen om ze allemaal tegen de grond te halen”, verklaart Croll.

Met de adoptie worden de landgoedeigenaren in Laren geholpen met de kosten. Het kappen en het herplanten van de bomen heeft in totaal 80.000 euro gekost. “Voor een gedeelte is het gesubsidieerd door de provincie, waar we ook erg dankbaar voor zijn”, laat de landgoedeigenaar weten. “Maar dan blijft er nog een heel substantieel deel over, gewoon een jaarsalaris.”

Omdat beuken moeite hebben met de omstandigheden in de Achterhoek, is in overleg gekozen voor lindes, die beter tegen het klimaat kunnen. Hoewel Croll niet verwacht zelf de bomen nog volgroeid te zien, is hij toch trots op de aanwinsten. “Het is voor onze kinderen, het is voor de volgende generatie”, schetst hij. “Die gaan genieten van deze mooie bomen, maar er moet wel een iemand zijn die het een keer gaat planten, en dat waren wij.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8