Per 1 februari 2024 gaat het huurcontract van de voormalige dienstwoning van Het Kunstgemaal Bronkhorst over aan Warc Architectuur & Ontwikkeling uit Steenderen. Hiermee blijft de kunstgalerie bestaan in Bronkhorst.

De gemeente verhuurde het pand aan Stichting Het Kunstgemaal. De Stichting ontwikkelde de locatie tot een gelegenheid waar moderne kunst en design van beginnende en gevestigde kunstenaars gepresenteerd worden in wisselende tentoonstellingen. Door onder meer gestegen kosten van energie en nutsvoorzieningen stond de exploitatie onder druk. Gemeente Bronckhorst en Stichting Het Kunstgemaal zochten daarom vorig jaar naar een oplossing om de kunstgalerie te behouden.

Warc gaat de aanbouw als kantoor / atelier gebruiken. De expositieruimte, het VVV-steunpunt en een horeca-voorziening blijven. Voor de invulling van de galerie heeft Warc samenwerking gezocht met Kunstkamer de Grutmolen te Zutphen. Het VVV-steunpunt en de winkel worden in bestaande vorm gehandhaafd. Het horeca-concept krijgt een nieuwe invulling. Dit concept richt zich op zelfbediening en het terras / de picknicktafels. De binnenruimte met zitgedeelte voor de horeca komt hiermee grotendeels te vervallen.

© Foto: RTV Ideaal (archief)