© Foto: REGIO8

Bronckhorst wil de leegstaande pastorie van de Sint Willibrorduskerk in Hengelo inzetten om twaalf statushouders op te vangen voor de duur van vijf jaar. De nieuwe eigenaren van het pastoriegebouw hebben zich bij de gemeente gemeld met het voorstel.

“Ik vind het ontzettend mooi dat inwoners zelf met een initiatief komen”, aldus wethouder Emmeke Gosselink van de plattelandsgemeente. “Het is mooi dat ze nadenken wat ze kunnen bieden aan de samenleving.” De pastorie moet een ‘doorstroomlocatie’ worden voor statushouders, ze mogen er maximaal een jaar verblijven wanneer ze wachten op een andere woning in de gemeente. “Of ze kiezen ervoor om naar een andere gemeente te gaan, als ze bijvoorbeeld dichtbij bekenden of familie willen wonen die daar een woning hebben”, vult Gosselink aan.

De gemeente laat weten dat er voor de pastorie is gekozen, omdat het lastig is om passende woningen te vinden waar de statushouders in kunnen worden opgevangen. “We merken dat het reguliere aanbod van huurwoningen daalt, daarom is dit aanbod heel fijn”, laat de wethouder weten. “Zo blijft het reguliere aanbod beschikbaar voor andere woningzoekende binnen onze gemeente.”

Bronckhorst betaalt de eigenaren van het pand een marktconforme huurprijs, zo laat de gemeente weten. Hoeveel dat precies is kan de gemeente nog niet zeggen, dit wordt pas duidelijk als er definitief een klap op is gegeven. Wanneer de eerste statushouders intrek kunnen nemen in de voormalige ambtswoning is afhankelijk van de omgevingswet. De gemeente hoopt dat de eerste bewoners na de zomer hun intrek nemen in de pastorie.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8