Krachtige bottom-up initiatieven leiden de weg naar vernieuwende landbouw, waar de overheid tekortschiet. Lochem krijgt de vierde regeneratieve boerderij van Lenteland. De coöperatie pakt door met crowdfunding.

De Nederlandse coöperatie Lenteland is hier een goed voorbeeld van. De organisatie heeft net de koopovereenkomst voor haar vierde boerderij getekend: ’t Gagel in Lochem. Daarmee is Lenteland erin geslaagd om binnen twee jaar, sinds de oprichting in 2021, 86 hectare grondvast te leggen voor regeneratieve landbouw. De andere drie Lenteland boerderijen staan in Empe (Gelderland), het Belgische Laakdal en in het Zuid-Limburgse Heuvelland (Mechelen). De vierde boerderij in Lochem, waarvan de overdracht gepland is in december 2023, is 46 hectare groot.

Via de crowdfunding campagne krijgt iedereen de kans om mede-eigenaar te worden van Lenteland boerderijen. Mensen in de buurt kunnen een groenteabonnement nemen, fruit kopen of andere boodschappen doen. Zo ontstaat een echte coöperatie, oftewel een regeneratieve gemeenschapsboerderij. 

© Foto: Lenteland