De winkelstraten in Winterswijk hangen vol met hemden. De ondernemers in het winkelcentrum van Winterswijk voelen zich door ‘Den Haag’ in hun hemd gezet. Ze vinden dat alle winkels essentieel zijn en willen, al dan niet onder voorwaarden, weer open. Dat meldt omroep Gelderland.

De winkeliers, verenigd in de ondernemersvereniging ABH City, hebben maandagmiddag en avond een paar honderd hemden opgehangen in de winkelstraten in Winterswijk. Ze zijn de gedwongen winkel- en horecasluiting, als gevolg van de gedwongen lockdown, zat. Zo kunnen hun vaste klanten een paar kilometer verder over de grens wél terecht om te winkelen en uit eten te gaan. De ludieke actie is vooral bedoeld om een signaal af te geven. “Je probeert iets te doen”, zegt Carla van Zanddijk, eigenaresse van een vintagewinkel. “We bundelen de krachten, want we staan allemaal aan de zijlijn. Het is wel opvallend hoeveel ons bericht op sociale media wordt gedeeld. Dat levert ons niet het beleg op het brood op, maar het doet ons wel goed.”

Behalve het ophangen van hemden werden er ook posters op de winkelramen geplakt waarop wordt aangegeven dat niet-essentiële winkels niet bestaan. “Het voelt zó oneerlijk, alle winkels zijn in wezen essentieel. Alle winkels vormen een deel van de samenleving en achter elke winkel gaat een gezin schuil. Je wilt voor je kinderen, die in de groei zijn, bijvoorbeeld goede schoenen kopen. Ja, die kun je aan de deur van de winkel kopen, maar moet je ze dan op straat passen?”, aldus Van Zanddijk.

Foto: Omroep Gelderland