Op de trajecten Zutphen-Winterswijk, Zutphen-Apeldoorn en Arnhem-Winterswijk rijden de hele week minder treinen. Vervoerder Arriva heeft de dienstregeling aangepast, omdat een aantal afgestudeerde machinisten nog wacht op een vergunning om zelfstandig te mogen rijden. Ook is er een tekort aan personeel door ziekteverzuim en vakanties, zo schrijft Omroep Gelderland. Volgens de vervoerder gaat het om enkele geannuleerde ritten per dag, verspreid over de dag. “We hebben wel gekeken dat het zoveel mogelijk om treinen na de spits gaat. Maandagochtend in de spits rijden alle treinen nog gewoon.”

Arriva zegt genoeg personeel te hebben, maar een aantal pas afgestudeerde machinisten wacht nog op de juiste papieren. Om zelfstandig te mogen rijden moeten ze een EU-vergunning krijgen, die uitgegeven wordt door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). “We hadden erop gerekend dat zij direct aan de slag konden, maar er is wat vertraging op de lijn. Bij het ILT duurt het langer dan normaal”, verklaart een woordvoerder.

Het ILT laat weten dat zij de vergunningaanvragen altijd nog binnen de daarvoor geldende termijnen behandelen. “Misschien dat we iets minder snel zijn dan we zouden willen of dat men van ons gewend is. Er zijn een aantal dingen nodig om die vergunning aan te vragen, zoals een medische verklaring. Als dat compleet is, hebben wij vier weken de tijd om dat te beoordelen. Over het algemeen halen we die termijn nog wel, ook in deze tijd waarin het voor ons ook aanpoten is”, zegt een woordvoerder. Volgens hem liggen er enerzijds veel aanvragen, anderzijds kampt de inspectie zelf ook met personeelstekort.

Foto: Rob Dammers