De Minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, bezocht woensdag 8 februari de rioolwaterzuivering van Waterschap Rijn en IJssel en de Kaumera grondstoffenfabriek in Zutphen.

De bestuurders en collega’s van Waterschap Rijn en IJsel lieten de minister zien wat er komt kijken bij het proces van het zuiveren van afvalwater. Eerst op de traditionele manier bij de rioolwaterzuivering, daar zuivert Waterschap Rijn en IJsel het afvalwater van huishoudens en bedrijven in en om Zutphen. Daarna bezocht de minister de Kaumera grondstoffenfabriek ernaast. Hier wordt een grondstof uit het afvalwater gehaald met de nieuwste kennis en technologie. In Zutphen ontwikkelt Waterschap Rijn en IJssel de nieuwe veelzijdige, biologisch afbreekbare grondstof Kaumera. Dit doet Waterschap Rijn en IJssel als eerste ter wereld. De Kaumera produceren en vermarkten ze samen met partners uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

Het was de eerste keer dat de minister een rioolwaterzuivering bezocht. Hij was erg onder de indruk van de manier waarop waterschappen rioolwaterzuiveringen omvormen naar fabrieken van energie- en grondstoffen. “De Kaumera grondstoffenfabriek is rioolwaterzuivering van de toekomst, waar ze zoveel mogelijk circulair werken”, aldus Minister Harbers.

© Foto: Waterschap Rijn en IJssel