Tijdens verkiezingen moet iedereen die mag stemmen, zo mogelijk in de buurt, de gelegenheid hebben zijn stem uit te brengen. Op 15 maart, tijdens de verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, worden de vaste stembureaus in gemeente Aalten daarom aangevuld met een mobiel stembureau, in een vrachtwagen. En er rijdt een gratis taxi om kiezers naar het stembureau te brengen.

De opkomst voor gecombineerde verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschap was in het verleden niet hoog. Er zijn stembureaus waar nauwelijks tweehonderd stemmers werden geteld. Terwijl voor ieder stembureau wel acht stembureauleden nodig zijn. Voor gemeente Aalten reden om voor de verkiezingen op 15 maart kritisch naar het aantal en de spreiding van stembureaus te kijken.

”Via uw stem heeft u invloed op uw waterschaps- en provinciebestuur. Die nemen veel en vergaande besluiten over onze toekomst. We willen dus zoveel mogelijk kiezers bereiken, in de hele gemeente. Mede dankzij de inzet van een verkiezingstruck, een volwaardig stembureau maar dan opgebouwd in een vrachtwagen, kunnen ook bewoners van onze buurtschappen in de buurt stemmen. Uiteraard zijn ook kiezers elders uit de gemeente welkom in de verkiezingstruck” benadrukt burgemeester Stapelkamp.

Op 15 maart zijn er dus iets minder vaste stembureaus dan bij bijvoorbeeld de landelijke of gemeenteraadsverkiezingen, maar nog altijd gaat het om twaalf locaties verspreid over Aalten, Bredevoort, Dinxperlo, De Heurne en de buurtschappen. De verkiezingstruck doet gedurende de dag drie extra locaties aan. Speciaal voor de vroege stemmers op weg naar werk of school staat de verkiezingstruck vanaf 6.00 uur tot 10.00 uur bij het station in Aalten, daarna rijdt de truck door naar Barlo van 12.00 tot 14.00 uur om vervolgens de verkiezingsdag af te sluiten in de Haart van 16.00 tot 21.00 uur.

© Foto: RTV Ideaal (archief)