Het Monumentenspel dat Han van der Lans van de lokale stichting Open Monumentendag heeft bedacht om pareltjes in de gemeente Bronckhorst in de schijnwerpers te zetten, is een groot succes. Elke dag worden afbeeldingen van bijzondere plekken geplaatst, honderden mensen doen mee en hopen zoveel mogelijk goede antwoorden te scoren.

“Ik vind het wel bijzonder ja”, zegt bedenker Van der Lans over het succes van het spel dat vier jaar geleden begon. “Uit een plaats als Hengelo krijg je soms wel zestig reacties op één avond van mensen die hun score doorgeven. Voor iets dat met monumenten te maken heeft, vind ik het leuk dat je een breed publiek er spelenderwijs bij betrekt.” Met name op lokale Facebookgroepen van dorpen en kernen discussieren inwoners van Bronckhorster druk over hun topscores, waarbij ze elkaar proberen te verslaan.

Deelnemers krijgen een reeks van tien afbeeldingen te zien, waarbij zij moeten aangeven waar de foto is genomen. Het Monumentenspel trekt volgens Van der Lans niet alleen liefhebbers van buiten de gemeentegrenzen, maar zelfs van buiten Nederland. “Ik zie mensen in Spanje spelen, in Amerika, in Israël”, somt de bedenker op. “Ze vinden het gewoon leuk om die plekjes te zien. Het is reclame voor de gemeente.”

Van der Lans startte het spel vanuit zijn rol bij de stichting Open Monumentendag Bronckhorst. Ook beheerders van monumenten zijn blij dat er zo aandacht komt voor de bijzondere plekken in de gemeente. “Ik woon zelf in Hengelo en zie dat het heel veel gespeeld wordt”, zegt Erik Schuerink, voorzitter van Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk. “En ik zie ook mooie vragen over onze kerk langskomen. Ik vind het heel belangrijk dat mensen zich bewustzijn van de monumenten die we hebben, we moeten ze koesteren.”

Voor de toekomst heeft Van der Lans wel hulp van andere inwoners nodig. Hij is namelijk op zoek naar nieuwe afbeeldingen voor het Monumentenspel. “We hebben nu ongeveer drieduizend vragen”, geeft de inwoner van Hummelo aan. “Maar het is leuk om verse foto’s te hebben, net vanuit een andere gezichtshoek. Het is ook leuker om in de zomer zomerse foto’s te hebben. Daarmee blijf je vaste spelers binden.”

Stoppen is de bedenker voorlopig niet van plan, hij heeft zelfs nog ambities om andere elementen aan het spel toe te voegen. “We willen ook monumentaal groen in beeld brengen, dat zou ook mooi passen in het spel”, zegt Van der Lans. “Bijvoorbeeld een mooie oude boom, als er maar wat over te vertellen is.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8