Het museum ‘Zelhem in Oorlogstijd’ in Halle-Heide heropent vrijdag haar deuren na de jaarlijkse sluiting in de wintermaanden en een verbouwing. De expositie van eigenaar Bert heeft een aantal nieuwe pronkstukken en zo zijn collectie verdubbeld.

“Mensen begonnen spullen aan te leveren in een tempo, ik kon dat niet meer kwijt,” aldus Schieven. “Toen heb ik hier met het bestuur van het pand overlegd, zij waren gelijk vol medewerking. Toen hebben we mijn ruimte verdubbeld.” Normaal gesproken wordt het museum heropend in april, rond de bevrijding van Zelhem. Wegens de verbouwing lukte dat dit jaar niet, volgens Schieven was een uitbreiding hoognodig: “Ik had hier vorig jaar heel veel staan, maar dat was uit nood geboren.” Schieven en zijn vrouw besloten kleiner te gaan wonen. “Toen moesten de spullen weg, die kon ik hier wel kwijt, maar er stond gewoon te veel.”

De verbouwing heeft veel tijd en moeite gekost, desondanks sluit de verzamelaar een nieuwe uitbreiding niet uit. “Ik ben al vijfenzestig en wilde het hobbymatig houden”, vertelt hij. “Het zit zó diep in me dat wanneer ik de kans krijg, ik het misschien toch weer doe.” Schieven merkt dat de interesse voor zijn collectie steeds meer toeneemt. “Het leeft sowieso en niet alleen de Tweede Wereldoorlog. Neem nou de oorlog in Oekraïne, dat komt wel dichtbij”, vertelt Schieven. “Dat hebben wij nooit meegemaakt, je hebt maar één gek nodig. Dat was toen zo en nu nog.” Het museum is na de heropening elke eerste zondag van de maand tot en met november te bezoeken.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: RTV Ideaal