De muurschildering van de lantaarnaansteker op het stadhuis van Doetinchem is genomineerd voor een internationale prijs. Het kunstwerk, gemaakt door Rosalie de Graaf (RoosArt), maakt kans om verkozen te worden tot mooiste muurschildering ter wereld van de maand april bij online kunstplatform Street Art Cities.

“Toen ik hoorde dat ik genomineerd was dacht ik: ‘wauw het spreekt mensen dus echt aan'”, vertelt kunstenares De Graaf. “Ik heb ook de meeste reacties in vijf jaar tijd ontvangen toen het klaar was.” In totaal zijn er 25 kunstwerken genomineerd en moet het Achterhoekse kunstwerk het opnemen tegen muurschilderingen uit onder andere Argentinië, Spanje, Bolivia en India. De verkiezing is van Street Art Cities, een platform dat de stedelijke kunst in de wereld promoot en vastlegt. “Ze zijn het grootste platform van street art in Europa. Het is natuurlijk super dat wij Doetinchem hiermee op de wereldkaart zetten.”

Ook de gemeente Doetinchem is trots op de nominatie van het kunstwerk op hun gemeentehuis. “We werken hard aan de aantrekkingskracht van onze stad”, aldus wethouder cultuur, Jorik Huizinga. “De muurschilderingen van RoosArt zijn daar een voorbeeld van. Het voegt wat toe aan de stad en bezoekers waarderen het. Dat de muurschildering op het stadhuis nu genomineerd is door Street Art Cities vind ik daarom mooi. Het is een bevestiging van die waardering.”

Na de onthulling van de muurschildering van de lantaarnaansteker ontplofte de inbox van de kunstenares. “Het gaat echt hard, ik krijg elke dag wel aanvragen voor nieuwe projecten”, schets De Graaf. “Street art is een van de snelst groeiende kunstvormen op de wereld. En ik vind het echt tof om daarmee verhalen te kunnen vertellen.”

Naast de internationale nominatie is De Graaf ook in de race voor de Street Art Awards, een prijs in de Benelux. “Ik ben vijf jaar geleden ook genomineerd toen eindigde ik in de top vijf”, aldus de kunstenares. “Nu ga ik hem hopelijk winnen, het is een beetje de Televizier-Ring voor de kunst.”

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met streekomroep REGIO8.

© Foto: REGIO8