Er is nu een Doe-orgel in de Achterhoek voor erfgoedlessen aan basisschoolleerlingen. Dit orgeltje kan door een klas in drie kwartier zelf worden gebouwd en bespeeld. Dan volgt een excursie naar een groot orgel in kerken in onder meer Lochem, Zutphen en Doesburg. Deze speciaal ontwikkelde les is voor Erfgoededucatie en Méér Muziek in de Klas. Het Doe-orgel is feestelijk gepresenteerd op 1 november in de Walburgiskerk in Zutphen.

Een breed provinciaal orgel- en erfgoedsamenwerkingsverband heeft de aanschaf van dit Doe-orgel weten te realiseren. Dit komt te staan in de Walburgiskerk te Zutphen en vanaf daar reist het in twee kleine kisten naar orgels in de Achterhoek waar schoolklassen meer leren door ter plekke zelf een bespeelbaar orgel te bouwen. Dit schooljaar zoekt Muzehof scholen die deze les willen gaan doen als pilot. Zo kunnen de organisaties en vrijwilligers die de les verzorgen op elkaar ingespeeld raken voor volgend jaar. Dan komt het in het Cultuurmenu: cultuureducatie-programma voor alle scholen.

De lessen die gegeven worden door de lokale orgel- en erfgoedorganisaties zijn opgenomen in de leerlijn Reizen in de Tijd van Erfgoed Gelderland. Door de schooljaren heen maken de leerlingen meerdere reizen door de tijd in hun directe omgeving met speciaal gemaakt lesmateriaal. Muzehof is projectleider van deze erfgoedleerlijn in de regio Zutphen-Lochem.

Foto: Jolien Visser